top of page

Begreber

  • Forfatters billede: proteinsyntese
    proteinsyntese
  • 11. jan. 2016
  • 3 min læsning

Aminosyrer: Aminosyrer er som en slags små byggeklodser til proteiner. Kroppen har brug for i alt 20 aminosyrer. 11 af dem har kroppen dannet selv, de ni resterende er essentielle, det betytder, at vi skal have dem igennem føde. Planter kan selv producere de forskellige aminosyrer, der er nødvendige for dannelsen af proteiner. I ptoteinsyntesen samles de forkellige aminosyrere i en bestemt sammensætning og danner et protein.En aminosyre indeholder mindst en aminogruppe (NH2) og en syregruppe (SOOH). Der findes omkring 500 forskellige kendte aminosyrere hvoraf kun de 22 af dem bruges til dannelse af proteiner. Mennesker har dog kun brug for 20 af dem. For eksempel hudens farve stof melanin dannes fra aminosyren tyrosin.

Enzym: Et enzym er et protein der katalyserer en kemisk proces. Det vil sige fremskynder eller starter. Uden enzymerne til at katalysere vil processerne forløbe en hel del langsommere. Et enzym består af selve enzymet apoenzym. Aponenzymet kan ingenting i sig selv uden at have bundet sig til en cofaktor. Cofaktoren gøre enzymet aktivt. Det er cofaktoren der regulerer hvor meget et enzym er i stand til at katalysere en proces. De fleste enzymer virker bedst ved den almindelige menneskelige temperatur nemlig 36,6 grader celsius. Enzymer findes mange forskellige steder i kroppen for eksempel i spyttet og i tarmsystemet for at nedbryde den indtaget føde

DNA: DNA, som er en forkortelse for deoxyribonukleinsyre, gener er bruddele af DNA’et. Det er gener der indeholder arvematerialet. Det vil sige at dele af DNA’et ikke har nogen funktion. DNA’et ligger i cellekernen, hos dyr, planter og svampe, men i bakterier ligger det frit i cytoplasmaet(celleslim). DNA indeholder vores arvematerialer, og unikt på den måde at ingen andre har det samme DNA. Altså ingen har den samme kombination af basepar. Det ligger foldet i lidt større strukturer kaldet kromosomer, som vi har 23 par af(med undtagelse af af sædceller og ægceller, der kun har 23 kromosomer, ikke 23 kromosompar). DNA er opbygget som en slags stige, med basepar der “sidder sammen”(adenin med thymin, og guanin med cytosin), og består af en sukker-fosfat kæde.

Basepar: Basepar eller nukleotid baser er de polære hydrogenbindinger mellem baser i DNA’et. Baseparrene indeholder blandt andet gen informationerne og i dette tilfælde koden for det påkrævede protein. De fire baser i DNA’et hedder Adenin (A), Thymin (T), Guanin (G) og Cytosin ( C). Ellers hænger Adenin og Thymin sammen og Guanin hænger sammen med Cytosin. I RNA’et udskiftes Thymin med Uracil (U). Måden de parre sig på, kaldes baseparringsreglen.

Ribosom: Ribosomer findes i alle organismer, og består af to enheder der passer sammen. De to enheder arbejder sammen om at oversætte koder fra mRNA til en peptidkæde under proteinsyntesen. Hver figur består af en eller tre store RNA molekyler. Ribosomet læser baserne ind i tripletter, og kalder derefter på tRNA. tRNA’et transporterer parrene ind i ribosomet. Den mindre underenhed sætter sig under mRNA der begynder proteinets kode. Efter at mRNA har bundet sig til den lille underenhed, sætter den store sig oven på. Derefter starter omdannelsen fra aminosyre til proteiner.

Transkription: Transkription er den proces hvor DNA’ets kode kopieres eller afskrives af mRNA’et så det kan bevæge sig ud og påbegynde translation.

Translation: Translation. Translation er selve den proces hvor mRNA’et med koden fra DNA’et i cellekernen oversættes og sætter sig på ribosomet i cytoplasmaet, så tRNA’erne er klar til at placerer aminosyrerne i den rigtige rækkefølge ud fra sammensætningen af baser.

Tripletter: Triplet er en biologisk betegnelse for tre på hinanden. I biologi sættes aminosyrerne i tripletter. F.eks. kan ATG være en triplet som skal danne par med en anden triplet, som så ville være TAC.

Protein: Proteiner er store molekyler der kan optræde som enzymer og katalyserer kemiske processer. De mange proteiner er en væsentlig del af kroppen. Hvis kroppen på grund af en mutation eller anden form for fejl ikke er i stand til at producerer et bestemt protein kan det have alvorlige følger som nedsat immunforsvaret, knoglerne får svært ved at hele efter brud eller nedsat evne til at danne nyt væv omkring et sår for eksempel.Proteiner er opbygget af aminosyre. Der er tale om et protein når der er samlet over 50 aminosyrer. Aminosyrerne i et protein er bundet sammen via peptidbindinger. Det vil sige at den enes aminosyres carboxylgruppe er bundet til den andens aminogruppe. Når der indgår flere peptidbindinger hvilke der gør i proteiner kaldes det polypeptidkæde.


 
 
 

Comments


Relaterede artikler:

 

FØlg os:
  • Facebook B&W
Andre artikler
 SEARCH BY TAGS: 
  • Facebook B&W
bottom of page